Kringdag Rijk van Nijmegen - De Betuwe 2018

180527 KDRvNdB Poster 700

Lees meer...

'Voor God, koning en vaderland'

'Voor God, koning en vaderland'

170919 DG Records 1 700FOTO ERIK VAN ’T HULLENAAR

Vendeliers zwaaien niet zomaar wat met een vlag, ze brengen altijd eerst een groet aan de allerhoogste. Daarna eert Siem van Marwijk bij kasteel Doornenburg de winnaar van de Gijsbrecht, 'bieleman-van-het-eerste-uur' Gerrie Milder. Hij maakte zich afgelopen jaar het meest verdienstelijk voor de schutterij. ► P3  

 


 

Schutterij Gijsbrecht breekt records

Vendelzwaaien mag dan op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staan, in Doornenburg hoeft Schutterij Gijsbrecht niet bang te zijn dat deze traditie snel verdwijnt. Elf jubilarissen viel gisteren op een drukbezocht kasteel deze huldeblijk ten deel.

Marc van Onna


Doornenburg

Volgens woordvoerder Rik Bouwman een zeldzaam groot aantal. En zelden was onder hen iemand die de mijlpaal van een 70-jarig lidmaatschap bereikte.

De teller van de 90-jarige vroegere kleermaker en postbode Antoon Vermaas had zelfs op 72 kunnen staan, als hij niet twee jaar verstek had moeten laten gaan om in Nederlands-Indië te dienen. Voor zover bekend heeft Vermaas maar één voorganger. Dat was Nol van Alst. Die overleed in 2015, op 100-jarige leeftijd.

Vermaas moest gisteren heel wat handen schudden. Degenen die hem feliciteerden drukten hem op het hart dat hij ervoor moet zorgen dat hij er over 5 jaar weer bij is. Bij 75 jaar breek je natuurlijk pas écht een record. De Rijnstraatbewoner gaat ervoor. ,,De schutterij is zijn lust en zijn leven'', zegt dochter Doreen. ,,Wij kregen het vroeger met de paplepel ingegeven. Nu nog is de schutterskermis een groot familiefeest. Alleen kan hij maar niet begrijpen dat zijn kinderen en kleinkinderen wel eens een kermisavond overslaan omdat ze moe zijn.''

170919 DG Records 2 700 Gijsbrechtwinnaar Gerrie Milder. FOTO ERIK VAN ’T HULLENAAR

,,Ik sla nooit iets over'', zegt Vermaas zelf. ,,Kermisvieren met de schutterij is het liefste wat ik doe. De saamhorigheid vind ik geweldig. Er is veel veranderd, ja. Als er vroeger werd gedanst op de kermis dan mocht je het koningspaar niet aanraken.'' Onder het kersverse bewind van Jaap en Ellie Plattel gaat het er dan toch heel wat vrijer aan toe.

Vermaas deelde het spotlicht behalve met Gerrie Milder ook met Ben Balk. De laatste werd officieel geïnstalleerd als erelid. Hij staat te boek als 'de directie van het schuttersgebouw', de 'onzichtbare hand' die zorgt dat het eigen onderkomen er spic en span uitziet.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 19-09-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus